woensdag 16 maart 2016

De IJslandse Grutto: linken naar artikelen en sites over herkenning.

IJslandse Grutto, adult zomerkleed, Bergerden, Huissen, Lingewaal,
15 april 2014 (©Alexander Welle)
Gezien de tijd van het jaar, ze trekken weer door de provincie nu, ben ik de IJslandse Grutto voor Gelderland onder de loep aan het nemen. Omdat herkenning van deze ondersoort (nog) niet iedereen even gemakkelijk ligt, heb ik een paar artikelen en websites daarover op een rij gezet. 

Hopelijk worden jullie hierdoor getriggerd om net iets beter die Grutto's in de buurt te bekijken. Voor de liefhebber is er wat stevigere kost met het artikel van Krijn et al 2014. Dit gaat over simpel gezegd de mogelijkheid of de IJslandse Grutto nu een ondersoort, of een zelfstandige soort zou kunnen zijn.
Voer je waarneming aub zo secuur (aantal, kleed, waarneemomstandigheden, bijzonderheden) mogelijk in op waarneming.nl, liefst met foto's en mijn dank zal groot zijn. Tref je een geringde (IJslandse) Grutto, meld dit dan ook zo nauwkeurig mogelijk bij je waarneming. Kies hierbij aub voor de activiteit '(kleur)ring dragend. 

Ik hou me van harte aanbevolen voor artikelen over de IJslandse Grutto, vooral over de herkenning er van, en het voorkomen in Gelderland. Ook is informatie over geringde IJslanders zeer welkom, evenals goede foto's van alle kleden.(info en foto's alleen voor Gelderland!)
Binnenkort zal een uitgebreider artikel over het voorkomen in Gelderland op deze pagina verschijnen.


Literatuur
-Knox, C.G. 2010. Black-tailed Godwits: Sub-Specific Identification & Status in the County. Northumberland & Tyneside Bird Club.
-Krijn B. Trimbos, Camiel Doorenweerd, Ken Kraaijeveld, C. J. M. Musters, Niko M. Groen, Peter de Knijff, Theunis Piersma, Geert R. de Snoo. 2014. Patterns in Nuclear and Mitochondrial DNA Reveal Historical and Recent Isolation in the Black-Tailed Godwit (Limosa limosa)
-van Scheepen, P. & Oreel, G.J. 1995. Herkenning en voorkomen van IJslandse Grutto in Nederland. Dutch Birding 17(2): 54-64

Websites
-Adri de Groot, De vogeldagboeken van - 19 maart 2013 - Limosa of islandica
-van der Veen, F. Grutto's en "IJslanders" op het weilandje van Geijsel
-Waarneming.nl - IJslandse Grutto (zie ook 'foto's' rechts in menu)IJslandse Grutto, adult zomerkleed, Bergerden, Huissen, Lingewaal,
15 april 2014 (©Alexander Welle)
Dankwoord
Vanaf deze plek dank ik Alexander Welle hartelijk voor het mogen gebruiken van zijn zeer fraaie foto's voor dit stuk en de Avifauna van Gelderland!

(tekst: Remco Wester, 16 maart 2016)

WAARNEMINGEN EN INFORMATIE GEZOCHT
Staat ergens in uw archief of notitieboekje nog een IJslandse Grutto voor Gelderland, of heeft u aanvullende informatie over, of beeldmateriaal van deze soort in de provincie? Deze zijn van harte welkom en kunt u, evenals opmerkingen of vragen, mailen aan: avifaunavangelderland@gmail.com.
____________________________________ ___
Bezoek ook de website Avifauna van Gelderland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten