zaterdag 12 maart 2016

Blauwvleugeltaling Rammelwaard, Voorst, januari 2016 AANVAARD

derde geval voor Gelderland 
Blauwvleugeltaling, adult ♂,Rammelwaard, Voorst, 15 januari 2016
(©Rob Zweers)
De adulte man Blauwvleugeltaling die Adri Mulder 10 januari 2016 ontdekte tijdens een rondje vogelen in de Rammelwaard bij Voorst is aanvaard door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA). Dit betekent het derde aanvaarde geval voor Gelderland
Nadat de waarneming van Adri bekend werd, kon diezelfde middag een vijftiental vogelaars de eend nog tot ver in de schemer in de kijker krijgen. De volgende dag bleek hij verdwenen, en ook de dagen er na bleven meldingen uit. In de namiddag van 14 januari dobberde hij ineens weer op de plas en liet zich nu zien tot en met de 18e.
Voor Nederland zijn tot heden 39 gevallen aanvaard door de CDNA. Dit is dus het 40e geval voor het land, en de derde voor januari. Eerdere vogels in deze maand werden gezien in 1956 (geen exacte datum) bij Heusden (NB) en op 22 januari bij Velsen (NH)

Gevallen Gelderland
Dit is het derde geval voor de provincie Gelderland zijn. Twee eerdere werden vrij 'kort' na elkaar ontdekt: bij de Rijkerswoerdse Plassen onder Arnhem op 9 april 1998 (V. de Boer e.a.) en van 24-28 april 1999 in de Fraterwaard bij Doesburg (M. Gal e.a.)
Ben benieuwd wanneer de Kleine Topper van Harderwijk (27-30 januari 2015) wordt aanvaard. Die circuleert al heel wat langer bij de CDNA én betekent een nieuwe soort voor Gelderland!

Rob Zweers dank ik hartelijk voor het gebruik van zijn foto

(tekst: Remco Wester, 12 maart 2016)

Webreferenties
Avifauna van Gelderland - Blauwvleugeltaling: 
Waarneming.nl - Blauwvleugeltaling - Gelderland 
Dutchavifauna.nl - Blauwvleugeltaling: http://www.dutchavifauna.nl/record/33241

WAARNEMINGEN EN INFORMATIE GEZOCHT
Staat ergens in uw archief of notitieboekje nog een Blauwvleugeltaling voor Gelderland, of heeft u aanvullende informatie over, of beeldmateriaal van deze soort in de provincie? Deze zijn van harte welkom en kunt u, evenals opmerkingen of vragen, mailen aan: avifaunavangelderland@gmail.com.
__________________________________________________
Bezoek ook de website Avifauna van Gelderland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten