donderdag 21 januari 2016

Twee IJsduikers Bisonbaai blijken IJsduiker en Parelduiker

Bisonbaai, Ooijpolder, Berg en Dal, 20 januari 2016
Twee IJsduikers? Bisonbaai, Ooijpolder, Berg en Dal, 20 januari 2016 (©Hans van Ooijen)
Op de woensdagochtend van 20 januari 2016 maakte Hans van Ooijen melding van twee IJsduikers op de Bisonbaai in de Ooijpolder. Dat zou een geweldige vondst zijn voor Gelderland, niet eerder zijn in de provincie twee exemplaren bij elkaar gezien. Hij plaatste de waarneming met een foto eerst in de Nijmeegse whatsapp-groep en daarna de waarneming op Waarneming.nl, nu met meer foto's. Er lijken inderdaad twee IJsduikers op te staan.

Later die middag stuurde Hans mij (ongevraagd, maar door mij zeer gewaardeerd) al zijn foto's op, zo'n 70 in getal. Hierdoor was ik misschien in staat, om te zien of het ging om de IJsduikers die eerder bij Didam of bij Zoelen waren gezien. Gelet op de 'vele' duikers afgelopen tijd in Gelderland zou het ook zo maar een nieuwe kunnen zijn...
Al spoedig maakten de foto's echter duidelijk dat het ging om een IJsduiker en (forse) Parelduiker. Kenmerken hiervoor die goed te zien waren, zijn het iets kleinere formaat, de wat meer afgeronde kop (maar op sommige foto's ook weer 'vierkant' lijkend), het ontbreken van de halve donkere ring onder aan de nek, maar bovenal de witte flankvlek.

Zo zie je maar weer dat als je geen goede foto's kunt maken, véél foto's ook handig kunnen zijn.

Dankwoord
Hans van Ooijen dank ik hartelijk voor het mailen van zijn foto's!

(tekst: Remco Wester, 21 januari 2016)

De ontmaskering
Parelsduiker, Bisonbaai, Ooijpolder, Berg en Dal,20 januari 2016
(©Hans van Ooijen)

Links Parel-, rechts IJsduiker, Bisonbaai, Ooijpolder, Berg en Dal,
20 januari 2016 (©Hans van Ooijen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten