indien aanvaard derde geval voor Gelderland
Blauwvleugeltaling, adult ♂, Rammelwaard, Voorst, 16 januari 2016 (©Alex Bos) |
Tijdens een rondje vogelen op 10 januari 2016 kwam Adri Mulder rond kwart voor twee aan bij de kijkhut in de Rammelwaard bij Voorst. Een dik kwartier later kreeg hij een eend in beeld die hij determineerde als een man Blauwvleugeltaling. Hij voerde deze waarneming in op de waarnemingen-app van Waarneming.nl en uploadt 'm met een foto naar de website. Hier merkte Fabian Meijer de vondst op, en zette deze om 14:52 door naar de whatsapp-groep Alerts Gelders VogelNet. Fabian en Tim de Boer reageerden snel en stonden iets over half vier aan de plas in de Rammelwaard. Tot grote vreugde zwom de Blauwvleugeltaling er nog steeds en zo'n vijftien vogelaars kregen 'm hierna tot ver in de schemer in de telescoop.
De volgende dag zochten zo'n tien mensen urenlang de plas in de Rammelwaard zelf en de omgeving af, maar tevergeefs: de dwaalgast leek gevlogen. Onder andere afgeleid uit waarneming.nl, lijkt er de dagen daarna niet gezocht te zijn. In de namiddag van 14 januari troffen Guido Verhoef en Jeroen Voerknecht echter de taling weer aan in de zuidhoek van de plas. Tot opluchting van velen werd hij de volgende ochtend nu wel weer teruggevonden. Ook in de dagen er na, tot en met 18 januari, liet hij zich al dan niet goed zien tussen de vele andere eenden. Zoekacties na de 18e hebben tot heden niets opgeleverd. Op 17 januari zag men in het veld dat de taling geen ringen droeg. Hiervan werden (matige) foto's gemaakt.
VOORKOMEN
Van deze Noord-Amerikaanse broedvogel zijn voor Nederland tot heden 39 gevallen aanvaard door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna. Voor deze soort geldt voor aanvaarding geen 'omgekeerde bewijslast' (met beeldmateriaal aantonen dat een vogel zéker ongeringd is), maar er zijn enkele waarnemingen bekend die betrekking hadden op vogels uit waterwildcollecties. Ook bij de Rammelwaard-eend dook het gerucht op van een watervogelcollectie in de nabijheid. Hier bleken echter alleen Zwarte Zwanen en dergelijke gehouden te worden, en geen Blauwvleugeltalingen.
De meeste Blauwvleugeltalingen vond men in april-juni (27x). Inmiddels heeft, uitgezonderd juli, elke maand nu wel een aanvaarde vogel, met voor de maanden augustus, oktober, december en januari twee.
GEVALLEN GELDERLAND
Indien de CDNA positief besluit zou dit het derde geval voor de provincie Gelderland zijn. Twee eerdere volgden elkaar vrij snel op. Tijdens een ronde door zijn 'local patch', de Rijkerswoerdse Plassen onder Arnhem, ontdekte Vincent de Boer rond driën op 9 april 1998 twee talingen, een man Zomertaling en, met de kop in de veren, een vrouw, zo dacht hij. Na ontwaken ging deze het water in, waarbij Vincent kenmerken zag die hem aan een man Blauwvleugeltaling deden denken. Na zijn ronde afgemaakt te hebben, leende hij bij Henk Tamerius een telescoop, waarna de determinatie als een zekere kon worden afgerond. Samen met de inmiddels gearriveerde T. Buijs en Henk Tamerius kon hij de man tot zes uur bekijken, waarna ze hem uit het oog verloren. Een jaar later, op 24 april 1999 trof Mark Gal een adulte man in een slenk in de Fraterwaard bij Doesburg. Deze gaf tot en met 28 april de gelegenheid voor een bezoek. Van beide vogels zijn voor zover bekend geen foto's.
Dankwoord
Ik wil Alex Bos hartelijk danken voor het gebruik van zijn foto!
(tekst: Remco Wester, 22 januari 2016)
Referenties
de Boer, V. 1998. Blauwvleugeltaling op de Rijkerswoerdse Plassen. Vlerk 15(2): 64-64
Webreferenties
Waarneming.nl - Blauwvleugeltaling- Gelderland
Dutchavifauna.nl - Blauwvleugeltaling - http://www.dutchavifauna.nl/species/blauwvleugeltaling
__________________________________________________
WAARNEMINGEN EN INFORMATIE GEZOCHT
Staat ergens in uw archief of notitieboekje nog een Blauwvleugeltaling voor Gelderland, of heeft u aanvullende informatie over of beeldmateriaal van deze soort in de provincie? Deze zijn van harte welkom en kunt u, evenals opmerkingen of vragen, mailen aan: avifaunavangelderland@gmail.com.
__________________________________________________
Bezoek ook de website Avifauna van Gelderland
Geen opmerkingen:
Een reactie posten