zaterdag 12 september 2015

Aandacht voor trektellen neemt weer een hoge vlucht!

overzicht telposten in Gelderland op website Avifauna
Trektelpost Dal van Deelen, Hoenderloo, 1 september 20012 (©Tim de Boer)
De onrust onder de vogels is al geruime tijd goed te merken. Het broedseizoen zit er op en voor vele soorten tikt de biologische klok de dagen tot een gedwongen vertrek af. Sommige soorten zijn zelfs al vertrokken! Een massale verplaatsing vanuit noordelijke streken naar de warmere oorden onder de evenaar zal de komende maanden in alle luchtlagen zichtbaar zijn. Of niet. Afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze onrust is al lang overgesprongen op de vele fanatieke trektellers. Menig vroeg uurtje zal weer eerst beginnen met de blik naar buiten: 'wat gaan we krijgen'. Om even later, voorzien van koffie, koek en kanen, af te reizen naar de post. Licht gespannen en verwachtingsvol wordt in een stoel geploft. Vele afgestruinde kilometers tijdens broedvogeltellingen een paar maand eerder kunnen nu worden gecompenseerd met uren stilzitten, turen, tikken en turven. En discussiëren), of nóg leuker, voorspellen over wat we kunnen verwachten. In het hoge noorden passeerden onlangs 10.000en mezen een telpost. Zullen ze deze kant op...? Of slaan ze links af? Maar SSSST!! Stemmen laag: het vogelen tot de hogere macht is begonnen! Nét dat verschil in klank kan Boompieper nummer 16 betekenen of 'ROODKEELPIEPER!I Mits dat eenmalige roepje wel goed gehoord wordt. Ik hoop weer op een onstuimige herfst.


Trektellen wordt merkbaar steeds populairder. De korte informatielijntjes oa door landelijke social media zullen hier zeker een trigger in zijn. Op facebook en op het forum van waarneming.nl worden tips en trucs uitgewisseld en de whatsappgroep Trektellen fungeert inmiddels prima als wekker: Regelmatig laat één van de 67 leden met de vraag 'en, wat gaat het vandaag worden' bij het eerste ochtendgloren weten er helemaal klaar voor te zijn. Op de website Trektellen.nl, onlangs in een nieuw jasje gestoken, worden alle telresultaten ingevoerd door de aangesloten telposten, zodat een beeld van de landelijke vogeltrek ontstaat.

Trektellers op telpost Dal van Deelen, Hoenderloo, 1 september 2012 (©Remco Wester)
Op de site Avifauna van Gelderland hebben we alle Gelderse trektelposten, die op Trektellen.nl staan, in kaart gebracht (onder 'vogels' in hoofdmenu). Per telpost is niet alleen informatie te vinden over ligging en telresultaten, ook is te lezen wanneer op een post wordt geteld, wie een eventueel aanspreekpunt is, en of bezoek door geïnteresseerden mogelijk is (bijv door vergunning niet overal mogelijkl). Sfeerfoto's van de telpost zelf, o.a. met het uitzicht naar de vier windrichtingen, en van de passerende vogels kleden deze pagina's aan. Zoals is te zien zijn nog niet alle telposten volledig uitgewerkt. Dit komt omdat we hiervoor afhanklijk zijn van de tellers. Komende tijd zal ik hier extra aandacht aan geven. Sowieso is het al weer enige tijd geleden dat de telpostpagina's werden opgezet. Zowel aan vormgeving als aan het toevoegen van de berg informatie wordt hard gewerkt, maar omdat ik dit momenteel alleen doe vraag ik hier enig begrip voor. Ook is het mogelijk dat hier en daar verouderde informatie staat. Ik stel het dan ook zeer op prijs wanneer ergens onvolkomenheden worden opgemerkt, deze bij mij worden gemeld. Dat kan per mail: email: avifaunavangelderland@gmail.com.

Link naar de trektelpagina's: http://wqd.nl/trektellen

Dankwoord
Tim de Boer wil ik hartelijk danken voor het mogen gebruiken van zijn foto

(tekst Remco Wester 12 september 2015)

____________________________________
Bezoek ook de website Avifauna van Gelderland 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten