zondag 18 oktober 2015

Opletten: Roodhalsganzen met kleine kwekersringetjes!

Roodhalsgans met groen kwekersringetje, Engsteeg, Beusichem, Buren,
18 oktober 2015 (©Thierry Jansen)

Sinds 1 oktober 2015 wordt er in de omgeving van Beusichem een Roodhalsgans gemeld. Op waarneming.nl worden deze waarnemingen oa in het gebied met de naam 'Tricht-Lage Veld' geplaatst.

Vandaag werd op Waarneming.nl door Thierry Jansen een foto gepubliceerd van een vogel, dicht tegen Beusichem aan, die aan de rechterpoot een groen ringetje blijkt te dragen. Dit zijn kwekersringetjes, en deze vogels zijn dan ook afkomstig uit waterwildcollecties. Ze worden daarom als 'escape' beschouwd.

Het lijkt me vrij waarschijnlijk dat de vogel van 18 oktober dezelfde is, welke vanaf 1 oktober iets zuidelijker van Beusichem wordt gemeld. Helaas zijn er bij deze eerdere waarnemingen geen foto's die details van de poten laten zien.

Er duiken in Gelderland vaker Roodhalsganzen op met een klein groen of zwart kwekersringetje. Het is daarom goed hier in het veld al nauwkeurig aandacht aan te besteden.
Door analyse van beschikbare (goede) foto's, is het misschien mogelijk om vast te stellen of het bij diverse waarnemingen in het land om dezelfde of verschillende vogels gaat. Hierbij kan oa. gelet worden op de koptekening, de witte mantelstrepen (2 of 3 en duidelijkheid er van) en de witte flanktekening.

Foto Thierry Jansen, Enksteeg, Beusichem, 18 oktober 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten