maandag 28 april 2014

Steppekiekendief pleisterend bij Azewijn

Op zoek naar de eerste Paapjes, en uitkijkend naar een doortrekkende Grauwe kiekendief, stuitte Roel ‘rolt-alles-op‘ Schwartz tegen acht uur ’s avonds op een spannende kiekendief die zich al snel als een Steppekiekendief ontpopte. De aanwezigheid van een Blauwe kiekendief en mogelijk een tweede Steppekiekendief, danwel Grauwe kiek, maakte er echter geen makkelijk verhaal van. Het relaas van Roel:

"Bij het zoeken naar de eerste Paapjes en ondertussen uiteraard kijkend naar een mogelijke doortrekkende Grauwe Kiekendief kwam ik deze kiekendief tegen aan de westzijde van de Broekweg. De vogel zat een tijdje rustig in het gras en ik kon het beest goed zien door de telescoop. Alleen zijn kopprofiel was toen perfect zichtbaar. Ik schrok direct van de enorme lichte beige ogende halsring. In het begin dacht ik zelfs nog ff het zal toch geen Bruine Kiekendief v zijn. Halsring liep volledig door over het achterhoofd. Het beest werd daarna erg vliegerig en vloog richting Maatweg en zelfs ten N Eerlandsestraat.

Steppekiekendief, 2e kj man, Azewijnse Broek, Montferland, 30 april 2014 (©RobZweers)

Wat vooral opviel was de behendige vlucht, snelle vleugelslagen en blauwige zweem op de mantel (kleuring mantel mogelijk ook veroorzaakt door slechte lichtomstandigheden en intreden duisternis). Een kleine witte stuit. Verder 4 vingers, smalle handvleugel en een ongestreepte flank. Ook manier van jagen oogde anders dan wat ik in mijn hele leven bij Grauwe Kiekendieven gezien heb, maar daar zie ik niets kenmerkend van vermeld in de veldgidsen. In ieder geval een stuk minder relaxed dan wat ik gezien heb bij foeragerende Grauwe Kiekendieven. Na een tijdje foerageren keerde het beest weer terug op de oorspronkelijke vindplaats aan de westzijde van de Broekweg. Had zelfs succes met het foerageren, want het beest pakte volgens mij een muis op in het gras en vrat hem daarna schrokkerig op. Op 29 april hebben verscheidene vogelaars het beest teruggevonden en geven aan dat zij met de nu betere lichtomstandigheden toch denken aan een Blauwe Kiekendief. Dus waarneming voorlopig op onzeker gezet tot hun foto’s uitwijzen dat het een zekere Blauwe kiekendief betreft. Foto’s wijzen echter toch op een zekere Steppekiekendief en sluiten daarmee de Blauwe Kiekendief, die er ook rondvliegt uit. Binnen de verschillende WhatsApp-groepen is hierover nu ook consensus bereikt. Dus waarneming weer op zeker gezet".

De tweede kalenderjaar man Steppekiekendief bleef tot en met 1 mei rondhangen. Na ’s middags tot 12 uur nog door een aantal mensen te zijn waargenomen, schroeft de vogel hoog open verdwijnt. Opmerkelijk is dan ook de eenmalige waarneming ’s avonds om acht uur. Een laatste bezoek aan de slaapplaats? Hierna houdt wederom weer een spectaculaire soort het voor gezien bij Azewijn.

Steppekiekendief, 2e kj man, Azewijnse Broek, Montferland, 30 april 2014 (©RobZweers)

Waarnemingen van de Steppekiekendief zijn hier te vinden

Graag wil ik Roel Schwartz hartelijk danken voor zijn verhaal en Rob Zweers voor het mogen gebruiken van zijn foto's!

tekst: Remco Wester, 28 april 2014

Op de hoogte blijven van interessant vogelnieuws uit Gelderland? Like dan:
Bezoek ook eens de website:

Heb jij originele, leuke en mooie foto's van vogelsoorten in Gelderland? Ik hou me graag aanbevolen. Zie mailadres onder
_____________________________________
Voor een compleet beeld van de vogels zijn oude waarnemingen in Gelderland van groot belang. Heeft u nog notitieboekjes, oude archieven, dia's/foto's, noem maar op, voer deze aub in op Waarneming.nl, of mail ze naar onderstaand adres. Alvast dank!

Remco Wester:avifaunavangelderland@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten