maandag 12 mei 2014

Gele kwikstaart met witte keel en donkere kop laat alarmbellen afgaan in Bennekomse Hooilanden, Ede

Na een melding met foto van een Engelse Kwikstaart op zondag 11 mei, ben ik op maandagmiddag 12 mei naar de Kooiweg (‘Telpost de Bennekomse Hooilanden’) gereden in de hoop deze vogel terug te kunnen vinden. Net daarvoor had ik vlakbij huis al een melding van een Kanoet gecontroleerd, welke zich mooi liet fotograferen en net in Gelderland zat, dus hopelijk zat de kwikstaart er ook nog.

Bij de Kooiweg aangekomen stond Remco Jousma er ook al. Hij wees me op een groepje van vijf Noordse Kwikstaarten en ondertussen vlogen de zwaluwen ons om de oren. Aangezien we dit jaar nog niet veel Noordse Kwikstaarten hebben gezien op de telpost, besloot ik de vogels te fotograferen. Tijdens het fotograferen viel mijn oog ineens op een Noordse Kwikstaart met een witte keel. Dat deed even alle alarmbellen rinkelen, aangezien er een mogelijkheid is dat het dan om een Witkeelkwikstaart kan gaan.

Noordse Kwikstaart, 2e kj man, Bennekomse Hooilanden, Ede, 12 mei 2014 (©Alex Bos)

Om die te kunnen bewijzen moest ik veel foto’s maken, waarop de keel goed te zien is, en dan met name de scherpe begrenzing tussen de witte keel en de gele borst. Dat was niet makkelijk, aangezien de vogels op enige afstand bleven. Na een aantal minuten en veel foto’s verder heb ik met mijn mobiel foto’s gemaakt van het scherm van de camera en deze via de regio-app rondgestuurd, met de vraag of iemand kon helpen met het verkrijgen van de juiste identiteit.

Noordse Kwikstaart, 2e kj man, Bennekomse Hooilanden, Ede, 12 mei 2014 (©Alex Bos)

Noordse Kwikstaart, 2e kj man, Bennekomse Hooilanden, Ede, 12 mei 2014 (©Alex Bos)

Sommige mensen namen het zekere voor het onzekere en kwamen naar de Kooiweg toe om de vogel te bekijken. Ondertussen werd er via whatsapp al gediscussieerd over de identiteit en bleef ik foto’s maken en nakijken. Door de erg donkere kop en het ontbreken van de witte vlek achter het oog (achterste gedeelte van de wenkbrauwstreep) werd al gauw gedacht aan Noordse Kwikstaart, maar zeker was het nog niet. Na ongeveer een kwartier had ik foto’s waarbij er spoortjes van geel in de witte keelvlek te zien waren. En de begrenzing tussen de keel en de borst was niet scherp genoeg, wat Witkeelkwikstaart uitsluit. Daar was ook iedereen het mee eens. De geluidsopnames worden nog nagekeken, maar de vogel was eigenlijk de hele tijd stil.

Jammer genoeg was de Engelse Kwikstaart nergens meer te vinden.

Alex Bos, Veenendaal

Noordse Kwikstaart, 2e kj man, Bennekomse Hooilanden, Ede, 12 mei 2014 (©Alex Bos)

Graag wil ik Alex Bos hartelijk danken voor het mogen gebruiken van zijn foto's!

tekst: Remco Wester, 12 mei 2014

Op de hoogte blijven van interessant vogelnieuws uit Gelderland? Like dan:
Bezoek ook eens de website:

Heb jij originele, leuke en mooie foto's van vogelsoorten in Gelderland? Ik hou me graag aanbevolen. Zie mailadres onder
_____________________________________
Voor een compleet beeld van de vogels zijn oude waarnemingen in Gelderland van groot belang. Heeft u nog notitieboekjes, oude archieven, dia's/foto's, noem maar op, voer deze aub in op Waarneming.nl, of mail ze naar onderstaand adres. Alvast dank!

Remco Wester:avifaunavangelderland@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten