dinsdag 22 april 2014

Morinelplevieren aan de grond Dal van Deelen, Hoenderloo

Vanochtend besloten Ronald Stolk en Tim de Boer om te gaan trektellen op telpost Dal van Deelen bij Hoenderloo. Ronald startte de telling om half acht, tegen kwart over acht voegde Tim zich bij hem. Er vloog niet zo heel veel, reden voor Tim om rond negen uur de akkers voor de telpost te checken. Hij geloofde zijn ogen niet toen er ineens vier Morinelplevieren in beeld liepen! 

Morinelplevier, Dal van Deelen, Hoenderloo, 22 april 2014 (©Tim de Boer)

Ronald had ze ook snel in de kijker en kon er liefst zes stuks van maken. Via de diverse whatsapp-groepen werd de waarneming bekend gemaakt, waarna tientallen vogelaars tot laat in de avond van de soms zeer makke plevieren konden genieten! Doorgaans worden ze alleen aan de grond gezien op de stuifzanden van Park De Hoge Veluwe, mogelijk dat een grote heidebrand op het Deelensche Veld de vogels naar de akkers van het Dal hebben doen uitwijken. De telpost kent al enkele overvliegende exemplaren, dit waren de eerste aan de grond. De adulte vier vrouwtjes, man en een juveniel waren de volgende dag vertrokken.

Morinelplevier, Dal van Deelen, Hoenderloo, 22 april 2014 (©JW Hofstede)

Waarnemingen van Morinelplevieren in Gelderland zijn hier te vinden

Morinelplevier, Dal van Deelen, Hoenderloo, 22 april 2014 (©Erik de Waard)

Graag wil ik Tim de Boer, Erik de Waard en Jan-Willem Hofstede hartelijk danken voor het mogen gebruiken van hun foto's!

tekst: Remco Wester, 22 april 2014

Op de hoogte blijven van interessant vogelnieuws uit Gelderland? Like dan:
Bezoek ook eens de website:

Heb jij originele, leuke en mooie foto's van vogelsoorten in Gelderland? Ik hou me graag aanbevolen. Zie mailadres onder
_____________________________________
Voor een compleet beeld van de vogels zijn oude waarnemingen in Gelderland van groot belang. Heeft u nog notitieboekjes, oude archieven, dia's/foto's, noem maar op, voer deze aub in op Waarneming.nl, of mail ze naar onderstaand adres. Alvast dank!

Remco Wester:avifaunavangelderland@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten