vrijdag 28 augustus 2009

Grote Stern in de Loonse Waard

Inmiddels is duidelijk geworden dat het hier gaat om een Visdief met een lichte punt aan de snavel. Iets wat 'vrij gewoon' voorkomt bij Visdieven. De betreffende stern is op 5 september gefotografeerd door Harvey van Diek (zie foto links). Uit onderstaande foto's is te leren dat afgaan op kenmerken op een foto een vertekend beeld kan geven en scherp blijven op details een belangrijke zaak is.


(door Chris Rosmalen) Aan het eind van de middag op vrijdag 28 augustus, reed ik na mijn werk nog even via de Loonse Waard naar huis. Er was inmiddels een redelijke wind opgestoken, na wat verder een mooie zomerse dag was. Aangezien ik krap een week ervoor in hetzelfde gebied, onder soortgelijke weersomstandigheden, een Velduil zag rondvliegen beloofde dit misschien wel wat moois voor vandaag.

Aangekomen op de Loonse Waard was het heerlijk rustig door de harde wind; geen mensen, honden, vissers, boten of jagers, wat daar niet snel gebeurt overdag in de zomer. Vanaf de Maas kwamen twee Visdieven aangevlogen, maakten een een rondje boven het kleine plasje en verdwenen over de jachthaven naar het andere stuk van de dode Maasarm. Daarna dook er ineens een andere stern op vanaf de Maas. Leek me toch geen Visdief, maar eerder een Grote Stern. Ik verruilde mijn kijker voor de camera en maakte snel even wat foto's, tot het beestje na een enkel rondje weer terug de Maas op vloog.

Er spookte ineens van alles door mijn hoofd: licht puntje op de snavel, witte ondervleugels en korte staart, lijkt me wel een Grote, shit geen boek bij me, zal toch wel niet waar zijn, want een Grote Stern vliegt normaal nooit in het binnenland. Het display op de camera hielp ook niet echt mee om het ter plaatse even na te kijken, door het toch nog felle zonlicht. Dan toch maar even thuis checken.

Thuisgekomen meteen de foto's bekeken op mijn computer. Aan de kust had ik hem zo opgeschreven als Grote Stern, maar toch nog maar even aan Remco mailen vanwege de zeldzaamheid van deze soort in de regio. Gelukkig kwam Remco snel met de verlossende bevestiging: ja, inderdaad een Grote (en dacht waarschijnlijk: Grote Lamtak, had je niet even kunnen bellen?).

Bekende waarnemingen in het werkgebied zijn:

30-07-1992 Erlecomse Waard en Kaliwaal, Ubbergen (Gld). (P. Palmen)
30-04-2005 overvliegend NO. Well, brug over de Maas (Li). (J.Jansen)
09-08-2006 adult overvliegend Maas, Balgoij, (N-Br/Gld). (G. van Aalst)
01-09-2007 Kraaijenbergse Plassen 4, Cuijk (N-Br). (T van Kessel. T. Janssen. T. Fijen, P. van der Braak)

28-08-2009 Loonse Waard, Wijchen (Gld). (Ch. Rosmalen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten