zondag 22 april 2018

KORTTEENLEEUWERIK! Kootwijkerzand, Kootwijk, 22 april 2018. Eerste Gelderland

Tijdens een struintocht op het Kootwijkerzand bij Kootwijk ontdekten Jorrit Vlot en Thijs Fijen vanmorgen om tien voor acht een Kortteenleeuwerik. Ze konden de leeuwerik een paar minuten fraai bekijken en wisten de vogel te fotograferen. Helaas verdweeen de vogel daarna uit beeld: "Vogel is opgevlogen en geland in een Boomleeuwerik-territorium en lijkt door die Boomleeuwerik weggepest te zijn, want daarna (uur geleden) niet meer gezien. Er wordt gezocht en het gebied is natuurlijk groot en geschikt habitat", aldus Thijs Fijen.

Kortteenleeuwerik Kootwijkerzand, Kootwijk, Barneveld, 22 april 2018 (©Jorrit Vlot)

Er is daarna nog door een tiental mensen uren gezocht, maar helaas werd deze nieuwe, en daarmee 377e soort voor Gelderland, indien aanvaard door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA), niet terug gevonden.

Kortteenleeuwerik Kootwijkerzand, Kootwijk, Barneveld, 22 april 2018 (©Jorrit Vlot)

Eerdere gevallen Gelderland
Er zijn twee eerdere, ongedocumenteerde gevallen bekend, een ex roepend over de Bijland bij Lobith vliegend (exacte datum nog onbekend) en een ex roepend over Geldermalsen op 24 september 2017. Deze laatste werd ingediend bij de CDNA en niet aanvaard

Graag wil ik Jorrit Vlot hartelijk danken voor het mogen gebruiken van zijn foto's!

tekst: Remco Wester, 22 april 2018

Op de hoogte blijven van interessant vogelnieuws uit Gelderland? Like dan:
Bezoek ook eens de website:

Heb jij originele, leuke en mooie foto's van soorten in Gelderland? Ik hou me graag aanbevolen. Zie mailadres onder
_____________________________________
Voor een compleet beeld van de vogels zijn oude waarnemingen in Gelderland van groot belang. Heeft u nog notitieboekjes, oude archieven, foto's, noem maar op, voer deze aub in op Waarneming.nl, of mail ze naar onderstaand adres. Alvast dank!

Remco Wester:avifaunavangelderland@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten