zondag 22 april 2018

Boerenzwaluw: bijzondere kleurvariant met afwijkende steenrode buik bij Bennekom in 2016, 2017 en 2018

Gisteren stuurde Sander Pruiksma mij een mail met een bijzondere kleurvariant van de Boerenzwaluw, welke hij al een aantal jaren bij Bennekom is tegenkomen. Hieronder zijn verhaal

Boerenzwaluw, afwijkend kleed, Bennekom, 17 april 2018 (©Sander Pruiksma)

"Tijdens een fietstocht door de akkers ten westen van Bennekom op 17 april j.l. ontdek ik tussen de boerenzwaluwen die al uit het zuiden zijn gearriveerd een exemplaar met een steenrode onderzijde. In het Midden Oosten komen ondersoorten voor van de boerenzwaluwen met bruine buiken, maar dat zijn standvogels dus een van deze kan het niet zijn. Nu blijkt dat ‘onze’ Europese boerenzwaluw behoorlijk kan verschillen wat betreft de kleur op de buik. Van spierwit tot –inderdaad- steenrood.
Helemaal een verrassing was het niet, want in 2016 en 2017 heb ik deze vogel ook al op dezelfde plek (Lange Rijnsteeg) rond zien vliegen. Toen is het me niet gelukt, ondanks diverse pogingen, er foto’s van te maken. Dit jaar is het wel gelukt. Hij verbleef korte tijd in een boompje waar hij zich fraai liet bewonderen. Zelfs een foto terwijl hij vliegt is gelukt. Hierop is te zien dat hij zelfs in vlucht nog gemakkelijk is te herkennen ten opzichte van ‘normaal’ gekleurde exemplaren.

Boerenzwaluw, afwijkend kleed, Bennekom, 17 april 2018 (©Sander Pruiksma)

Via de webpagina Boerenzwaluw.nl is er meer informatie te vinden over de verschillen in kleur tussen de boerenzwaluwen die in Nederland voor komen. Bij navraag bleek dat deze steenrode variant best bijzonder is.
http://www.boerenzwaluw.nl/pagina8.html"

Graag wil ik Sander Pruiksma hartelijk danken voor het insturen van zijn stukje en voor het mogen gebruiken van zijn foto's!

tekst: Remco Wester, 22 april 2018

Op de hoogte blijven van interessant vogelnieuws uit Gelderland? Like dan:
Bezoek ook eens de website:

Heb jij originele, leuke en mooie foto's van soorten in Gelderland? Ik hou me graag aanbevolen. Zie mailadres onder
_____________________________________
Voor een compleet beeld van de vogels zijn oude waarnemingen in Gelderland van groot belang. Heeft u nog notitieboekjes, oude archieven, foto's, noem maar op, voer deze aub in op Waarneming.nl, of mail ze naar onderstaand adres. Alvast dank!

Remco Wester:avifaunavangelderland@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten