woensdag 24 februari 2016

GROTE BURGEMEESTER op vuilnisbelt bij Barneveld op 23 februari 2016

kleedverschillen wijzen op ander exmplaar als bij Hattem, tweede ooit voor de belt
Grote Burgemeester, 2kj, Vuilnisbelt Wennecopperweg, Barneveld,
23 februari 2016 ©(Frank van der Meer)

Het idee had kunnen zijn, dat de tweede kalenderjaar Grote Burgemeester, die Steven Wyetema gisteren vond op de vuilnisbelt aan de Wencopperweg bij Barneveld de vogel van Hattem zou betreffen, die een paar dagen terug door Tim van der Torre en Gerrit Meijer werd ontdekt. Ook vandaag, 24 februari 2016, liet de meeuw zich bij tijd en wijle leuk bekijken op de vuilnisbelt en bij recreatiegebied Zeumeren, dat direct ten noorden er van ligt.

Door foto's te vergelijken kwamen echter subtiele verschillen naar voren, die duidelijk maken dat het hier om twee individuen gaat. Niet alleen heeft de vuilnisbelt van Barneveld met twee exemplaren de primeur (een eerdere verbleef hier van 19 januari - 5 februari 2009), ook is het voor het eerst dat er twee Grote Burgemeesters in een jaar binnen de provinciegrens zijn verschenen
Grote Burgemeester, 2kj, Vuilnisbelt Wencopperweg, Barneveld,
23 februari 2016 (©Steven Wytema)

Aanvaarde gevallen Gelderland
De volgende vijf waarnemingen zijn aanvaard door documentatie en/of foto's
  1. 22-23 december 1996 De Mars, Zutphen, 1wk (H. van Oosten, O. de Bruijn)
  2. 31 maart 2008 Wilp, Voorst, 2e kj, foto (A. ten Hoeve)
  3. 19 januari - 5 februari 2009 Vuilnisbelt Wencopperweg & recreatiegebied Zeumeren, Barneveld, 1e wk, foto (M. van Reenen e.a.)
  4. 20 februari 2016 Wiessenbergsche Kolk, Hattem, 1e wk, foto (T. van der Torre, G. Meijer)
  5. 23 februari 2016 tot ?, Vuilnisbelt Wencopperweg & recreatiegebied Zeumeren, Barneveld, 2kj (S. Wytema, F. van der Meer ea)


Ik dank Frank van der Meer en Steven Wytema hartelijk voor het mogen gebruiken van zijn foto hier en voor de Avifauna van Gelderland!.

(tekst: Remco Wester, 24 februari 2016)

Webreferenties
Waarneming.nl - Gelderland - Grote Burgemeester


WAARNEMINGEN EN INFORMATIE GEZOCHT
Heeft u nog een Grote Burgemeester in Gelderland ergens in een notitieboekje staan, of heeft u weet van mogelijk nog onbekende waarneming(en)? 
Alle informatie, beeldmateriaal of documentatie over deze soort is zeer welkom! Deze kunt u, evenals opmerkingen of vragen, mailen aan: avifaunavangelderland@gmail.com.
____________________________________
Bezoek ook eens de website Avifauna van Gelderland 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten