zaterdag 19 december 2015

Waterspreeuw en archieven

Waterspreeuw. Verspreiding waarnemingen in Gelderland 1900-2015
(Remco Wester)

Tot heden zijn zo'n 1200 waarnemingen van de Waterspreeuw verzameld. Voor het overzicht waren er slechts 977 bruikbaar. Hier zitten niet de waarnemingen bij waarvan ik zeker weet dat die bij een werkgroep in archief zitten.

Het plaatje lijkt overigens geen 977 punten te bevatten. Dit komt door de vele dubbelingen die op elkaar liggen. Maar daar gaat het mij hier niet om. Nee, dat er ca. 223 nog níet bruikbaar waren, van de 1200, dat zijn me er wat teveel. De redenen voor uitsluiting zijn divers, maar in zulke gevallen zoek ik liever eerst naar een dubbelcheck. Vaak zijn aanwijzingen of details, die meer duidelijkheid geven wel te vinden in een archief ergens in de provincie.
Werkgroep-archieven bevatten vaak veel en waardevolle data over het gebied waar ze actief in zijn. Al deze archieven samen geven zo weer een idee over het voorkomen op provinciaal niveau. Waarnemingenarchieven werden en worden vrijwel altijd wel bijgehouden. Hoe nauwkeurig wil nogal eens per club verschillen. Het bijhouden en indexeren van eigen publicaties zoals tijdschriften en rapporten -óók archief!- heeft bij veel werkgroepen vaak lage of vrijwel geen prioriteit. Terwijl ook dat goede bronnen met regionale kennis zijn. Door geschuif tussen archivarissen door de jaren heen, blijkt hier en daar een archief te zijn versnipperd. En meerdere clubs werden al eens geconfronteerd met een iets te enthousiaste oud papier-actie.

Een apart onderdeel zijn de soms tientallen dozen in kelders, kasten of op zolders met beeldmateriaal: films, foto's, en dia's. Véél dia's. Regelmatig blijkt het scannen tot foto's een drempel te zijn om diafoto's weer bruikbaar te maken. Zou dit privé, of binnen werkgroepen, kollektief worden uitgevoerd, dan is er meer ruimte voor mogelijkheden om door te pakken. En ik durf hier al te beweren dat er dan heel wat fraaie oude opnames en ander pareltjes met historische waarde voor vogelend Gelderland tevoorschijn zullen komen. Inventariseer, noteer en publiceer. Hoe meer puntjes op de i voor een goed archief, des te meer puntjes zijn te plaatsen op verspreidingskaarten. 

Mits enige connectie met vogels en Gelderland, zijn indexen van tijdschriften en publicaties van harte welkom. Graag zou ik ook met zoveel mogelijk werkgroepen in contact willen komenom te bekijken of en wat de mogelijkheden zijn voor de Avifauna van Gelderland voor gebruik van archiefdataf. Wil je als persoon of organisatie eens praten hierover of heb je andere voorstellen of vragen, stuur dan gerust een mail naar: avifaunavangelderland@gmail.com

(tekst: Remco Wester, 19 december 2015)
_________________________________________
Bezoek ook de website Avifauna van Gelderland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten