woensdag 29 april 2015

NOORDSE STORMVOGEL NIEUW VOOR GELDERLAND !?

Vandaag, 29 april werd door Joost Valkenburg in de Maneswaard (preciezer: Wolfswaard) bij Opheusden, Overbetuwe een dode Noordse Stormvogel gevonden. Dit zou een nieuwe soort voor de provincie Gelderland betekenen!
Noordse Stormvogel, Maneswaard, Opheusden, Overbetuwe, 29 april 2015, vondst (©Joost Valkenburg)
De vogel was al in verdere staat van ontbinding (enkele weken) en werd tegen een Meidoorn aan gevonden langs de weg 'Wolfswaard'. Er wordt nog nader uitgezocht of deze dwaalgast eigenhandig op die locatie terecht kan zijn gekomen, of dat deze door bijvoorbeeld de rivier kan zijn aangevoerd. In ieder geval zou dat betekenen dat de vogel verder oostelijk aan zijn einde is gekomen (de vogel zou immers niet zo snel stroomopwaarts hier kunnen zijn beland).

(Historische) Literatuurstudie tot heden heeft geen eerdere gevallen van de Noordse Stormvogel voor de provincie aan het licht gebracht, zodat dit de 373e soort voor Gelderland zou zijn.
De nummers 371 en 372 zijn 'beoordeel'soorten, te weten een Kleine Topper en Kleine Geelpootruiter, die afgelopen maanden werden ontdekt en momenteel rouleren bij de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna. Zodoende hebben zij nog geen officiƫle vermelding op de provincielijst. Aanvaarding zal gezien de documentatie echter geen probleem vormen
Voor een overzicht van de waargenomen soorten in de provincie, zie
https://avifaunavangelderland.wordpress.com/avifauna/soortenlijst-gelderland/

Webreferenties
Waarneming.nl - Gelderland - Noordse Stormvogel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten