dinsdag 1 mei 2018

Gele kwikstaarten: variëteiten en hybriden in Gelderland

Kwikstaarten, zowel binnen witte als gele, kennen een behoorlijke variatie in hun kleed, al dan niet door invloed van hybridisatie. De variatie zit 'm hierbij vooral in kop en rug/ 'mantel'tekening.

Voor de Avifauna van Gelderland verzamel ik al langere tijd foto's en informatie (oa het geluid) van opmerkelijke vogels binnen de gele kwikstaarten, te weten de gewone Gele, Engelse en Noordse kwikstaart. in de provincie.

Op 29 april j.l. fotografeerde Janos Meszaros in Park Lingezegen onder Arnhem een gele kwikstaart met kenmerken van de Noordse kwikstaart (donkere kop), maar met een opmerkelijk strak witte wenkbrauwstreep en witte keel (link waarneming )

gele kwikstaart, Park Lingezegen, Overbetuwe, 29 april 2018 (©Janos Meszaros)

Rob Zweers fotografeerde deze vogel ook op 1 mei weer in het gebied (link waarneming).

gele kwikstaart, Park Lingezegen, Overbetuwe, 1 mei 2018 (©Rob Zweers)

Nu is er binnen Noordse kwikstaarten veel variatie mogelijk. Uit foto-onderzoek blijkt een wenkbrauwstreep zeker te kunnen, maar is deze vaak minder scherp begrensd. Overigens wordt bij de vogel van Lingezegen vooralsnog gedacht aan een variant van de Noordse kwikstaart in tweede kalenderjaar ('onvolwassen').

Vanavond (1 mei) werd ter aanvullende documentatie geprobeerd geluidsopnamen te maken van de vogel in Park Lingezegen. Dit is helaas niet gelukt.

Inmiddels heb ik reeds een aardig fotoarchief van opmerkelijke gele kwikstaarten in Gelderland. Met het idee een keer een artikel te schrijven over de variatie en hybriden ben ik echter nog altijd zeer geïnteresseerd in foto's en aanvullende informatie, waaronder geluidsopnamen, van in Gelderland waargenomen 'afwijkende' vogels.

Graag wil ik Janos Meszaros en Rob Zweers hartelijk danken voor het mogen gebruiken van hun foto!

tekst: Remco Wester, 1 mei 2018

Op de hoogte blijven van interessant vogelnieuws uit Gelderland? Like dan:
Bezoek ook eens de website:

Heb jij originele, leuke en mooie foto's van vogelsoorten in Gelderland? Ik hou me graag aanbevolen. Zie mailadres onder
_____________________________________
Voor een compleet beeld van de vogels zijn oude waarnemingen in Gelderland van groot belang. Heeft u nog notitieboekjes, oude archieven, dia's/foto's, noem maar op, voer deze aub in op Waarneming.nl, of mail ze naar onderstaand adres. Alvast dank!

Remco Wester:avifaunavangelderland@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten