vrijdag 19 juni 2015

Roze Spreeuw eindelijk twitchbaar in Gelderland!

vogel in eerste zomerkleed 18 juni 2015 ontdekt bij Barneveld
Roze Spreeuw, eerste zomerkleed, Engelsestadweg, Barneveld, 19 juni 2015 (©Lubbert Spaansen)
Via de whatsapp-groep Noord-Veluwe Alerts meldde Paul Klaassen aan het begin van de avond op 18 juni een Roze Spreeuw bij Barneveld, die was ontdekt door een bekende van hem, Jan Dirk Pater. Paul plaatst ook een foto van een fraai exemplaar in roze pakje, gekiekt met een mobieltje vanuit de auto. Jan Dirk vroeg aan Paul deze ontdekking verder te verspreiden. Een zoektocht diezelfde avond levert niets op, maar de volgende ochtend wordt de Roze Spreeuw weer aangetroffen op de oude locatie langs de Engelsestadweg. Enkele tientallen vogelaars bezoeken vervolgens deze eerste twitchbare dwaalgast voor Gelderland. Soms liet de erg makke vogel zich van zeer dichtbij bekijken: een waarnemer trof de spreeuw eenmaal op zo'n afstand van 40 centimeter op ooghoogte aan. De Roze Spreeuw werd tot en met 2002 beoordeeld door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna. Vanaf 1 januari 2003 worden waarnemingen o.a. beoordeeld door waarneming.nl
Er zijn voor Gelderland vijf aanvaarde gevallen en één niet aanvaarde, en vijf niet beoordeelde meldingen.

Aanvaarde gevallen
De eerste Roze Spreeuw voor de provincie, en de derde voor Nederland, werd 20 september 1885 bij Harderwijk gevangen. Dit juveniele mannetje werd naar Artis in Amsterdam gebracht, waar deze tot zijn dood op 22 juli 1887 in gevangenschap leefde. De balg is opgenomen in de collectie van het Naturalis Biodiversity Center te Leiden. De tweede aanvaarde is een adulte man die op 28 juni 1971 bij Barlo, Aalten dood werd gevonden. En ook de derde werd bij Aalten aangetroffen, op 16 mei 1985 zag een waarnemer hier een adult zomerkleed man. Dan is het lange tijd stil, tot 5 oktober 2010. Op die dag verscheen op waarneming.nl ineens een fraaie plaat van een juveniel, gefotografeerd bij Appeltern, West Maas en Waal. De Roze Spreeuw in eerste zomerkleed bij Barneveld betreft dus het vijfde aanvaarde geval

Niet aanvaarde en overige waarnemingen
Een waarneming van een adult op 30 december 1977 bij Dinxperlo, Aalten werd bij de herziening van de Nederlandse Avifaunistische lijst in 1996 als niet langer aanvaardbaar geacht. Bij de Avifauna van Gelderland zijn tot heden vijf nog niet beoordeelde waarnemingen bekend. Hieronder zit een vangst van een juveniele man op 1 oktober 1886 bij Harderwijk, die onlangs uit de literatuur werd opgediept en ondertussen alsnog bij de CDNA ter beoordeling is ingediend. Andere waarnemingen waarvan de details nog worden uitgezocht betreffen de meldingen op 16 mei 1971 bij Heerewaarden, Maasdriel (in Avifauna Wageningen), een adult begin jaren 80 bij een tuinvijver in Epse (door de kinderen van Coldewey) en op 6 november 2003 een juveniel langs de telpost in de Blauwe Kamer, Wageningen (op Trektellen.nl). Een laatste waarneming van mogelijk deze soort werd 30 mei 2015 gemeld in de Ooijpolder, een op waarneming.nl toegevoegde foto is nog onderwerp van discussie.
Roze Spreeuw, eerste zomerkleed, Engelsestadweg, Barneveld, 21 juni 2015 (©Bart van Hoogstraten)

Dankwoord
De fraaie foto's bij dit stuk werden gemaakt door Lubbert Spaansen en Bart van Hoogstraten, waarvoor dank!

(tekst Remco Wester, 19 juni 2015)

WAARNEMINGEN EN INFORMATIE GEZOCHT
Heeft u nog een Roze Spreeuw in Gelderland in uw notitieboekje staan, of heeft u weet van een mogelijk nog onbekende waarneming? 
Alle informatie, foto's of documentatie over deze soort in Gelderland is meer dan welkom! Deze informatie, of eventuele vragen kunt u mailen: avifaunavangelderland@gmail.com.
____________________________________
Bezoek ook eens de website Avifauna van Gelderland 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten